Какво влиза в сила от 1 януари 2019 година?

С настъпването на Новата година и бюджетът на българина се променя. От днес минималната работна заплата скача с 50 лева. Предвидено е увеличение на месечните възнаграждения в редица сектори. В същото време обаче поскъпват продукти от първа необходимост. От днес повече пари ще трябва да заделяме и за вода.

През изминалата година бяха взети ключови решения на държавно ниво, които ще дадат отражение върху стандарта на живот в страната. През Новата година минималната работна заплата става 560 лева. Линията на бедност пък достига 348 лева.

Управляващите решиха още минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се да стане също 560 лева. А за земеделските стопани да стигне 400 лева. Максималният осигурителен доход за всички скача от 2 600 на 3 000 лева.

От днес по-високи заплати с около 20% очакват учителите. Минималната основна работна заплата за директор става 1 140 лева, а за учителите тя ще е между 920 и 1 005 лева.

В бюджета за 2019 година е предвидено увеличение и на месечните възнаграждения и за държавните служители - с 10%. Ще има повече също за военните, чиито заплати ще се изчисляват по нов начин. Те ще станат около 800 лева.

През Новата година ще има повече пари и за пенсионерите. Но от 1 юли. Минималната пенсия за стаж и възраст ще се повиши с 5,7% и ще стане малко над 219 лева. Таванът ще стигне до 1 200 лева. До юли минималната пенсия ще бъде 207 лева, а максималната 910 лева.

В същото време обаче от днес поскъпва водата в 27 населени места, като в редица градове цената на услугата вече ще е над 3 лева на кубик. Сред тях са Добрич, Силистра, Варна и Враца. А най-скъпа ще е водата в Шумен - 3 лева и 40 стотинки.

Повишава се цената и на природния газ с 3,5%, но от КЕВР увериха, че сметките парното няма да се увеличават. Очаква се поскъпване и на основни стоки заради по-високите цени на тока за индустрията.

Сред тях са месото, хлябът и млечните продукти. Бизнесът не може да смогне на големите сметки за ток. Все още се се знае със сигурност колко повече ще плащаме за храна, но прогнозите са, че увеличението ще е около 4-5%. Така, чрез всички тези промени, стандартът на живот на българите се променя. В коя посока обаче ще се наклони везната и дали ще се подобри икономиката все още е трудно да се прецени. Предстои да разберем.

1001s height= 

 1001s - Services
& Solutions